Liveaboard Indonesien

Mermaid Liveaboards

kilometerlånga driftdyk


Avgångar 2016
Bali-Komodo-Bali

Avgångar 2017
Bali-Komodo-Bali

  
Liveaboard dykning från Bali
Öster om Bali sträcker sig ett stråk av pittoreska öar vilka bjuder på ett rikt utbud av olika dykdestinationer på vägen till eller från Komodo Nationalpark. Lombok, Gili Islands, Sumbawa, Moyo, Satonda och Sangeang är de stora ”landmassorna” vilka rymmer många mindre öar och holmar. 
Denna grupp av öar längre österut är förvånansvärt torra och påminner mer om torr gräsmark där det växer på branta vulkaniskt formade backar än de förväntade grönskande tropikerna. Så vida du inte besöker öarna vid den blötare regnperioden under vintermånaderna. Området är ett populärt resmål året runt då valet av destination och det dagliga schemat kan skräddarsys efter rådande väderförhållanden. Om liveaboard fungerar året runt, då vet man att det är bra!

 


Liveaboard-dykning i Komodo

Komodo Nationalpark är officiellt deklarerat på världsarvslistan 1986 och nationalparken (Komodo, Rinca, och Padar-islands) är världens största skyddade marina zon. Variationen av öar i nationalparken i kombination med strömmar, vågor och vind har skapat en fantastisk mångfald av kust och marina habitat.
Under vattnet möjliggör starka strömmar som för in näringsrikt vatten ett överflöd av liv. Mangroveskogar, sjögräsbäddar och orörda korallrev är utmärkande för de olika habitaten som alla ligger inom nationalparkens gränser. Dykningen varierar från lodräta väggar och korallrev till torn, branta stup och lugnare vikar. Det sistnämda passar utmärkt för makro-fantaster som söker mer sällsynta arter.
Hittills har över 1000 fiskarter, 260 revbyggande korallarter och 70 svampdjur noterats i nationalparken. Särskilt högt antal orgelkorall har noterats, vilka har gett upphov till de kända rosa sandstränderna. Sköldpaddor och andra marina djur besöker ofta nationalparken tillsammans med valar och mantor som ibland ses migrera genom parken.
På land är parken hem för många olika landlevande djurarter, exempelvis världens största landlevande ödla, draken eller som den också kallas, – Komodovaran. De flesta turer bjuder på minst ett tillfälle att kliva i land på någon av öarna där du har möjlighet att även studera landlivet lite närmare.                                                                                               

 

Dykning i dessa områden bedrivs ofta på avsides belägna platser. Några av dyken kan vara ganska utmanande och passar bäst för mer erfarna dykare i spännande oförutsägbara strömmar. Glöm inte bort att ta med din egen markeringsboj (SMB).

Det bör tilläggas att Liveaboard-dykning knappast kan bli mycket mer spännande än detta och för den som är äventyrlig bjuds det på en oförglömlig upplevelse!

Våra respaket erbjuds med två båtar vilka kör 7 respektive 9 nätter kryssningar. Rutten startar från Bali till Komodo och sedan tillbaka till Bali.

Bali-Komodo-Bali - 8 days/ 7 nights

 

Dag 1
Incheckning sker mellan klockan 14-16 i Benoa Harbour, Bali. Efter genomgång av båten och säkerheten ombord gör besättningen i ordning utrustningen medan du packar upp dina saker i kabinen. Middagen serveras klockan sju samtidigt som båten glider fram i solnedgången för en resa över natten till Moyo-island, nordväst om Sumbawa.  

Dag 2 – 3 dyk
Börja ditt äventyr med ett härligt dyk i det lugna, klara vattnet i Angel Reef på Moyo Island. Massiva  elefantöron-koraller och tunnsvampar  tillsammans med stora stim av karakteristisk bannerfish i sällskap av röda tryckare, grodfiskar, nakensnäckor, ål, kirurgfisk, snapper och tonfisk. Dagens lunch bestäms på plats då den köps in vid ett besök i en lokal by. Nästa dyk görs på Panjang reef, här kanske vi kan hitta några exemplar av små sjöhästar. Därefter kryssar vi 2 timmar till Satonda Island för ett nattdyk i världsklass efter att ha iakttagit tiotusentals fladdermöss då de flyger i solnedgången. Efter ett lyckat dyk är det återigen dags för en nattkryssning till Sangeang island som ligger norr om Sumbawa.

Dag 3 – 4 dyk
Under dag tre bjuds det på två dyk vid Sangeang Island för att spana efter sällsynta nakensnäckor och sjöhästar. Vi besöker också varma undervattenskällor som bidrar till det unika djurlivet. Sedan är det dags för en kryssning till Gili Banta för ett uppiggande dyk vid Tanduk Rusa. Vi spanar efter sköldpaddor, färgglad stenfisk, och den exotiska spanska dansaren (nakensnäcka). Havet är lugnt och här passar det bra att stanna för natten. Totalt har du nu fått uppleva sju dyk ombord på båten varav fyra gjordes under dagen och tre under gårdagen.

Dag 4 – 4 dyk
Om tidvattnet är rätt spanar vi efter grå revhaj och delfiner vid Toko Gili Lawalaut. Dyk 2 genomförs i en snabb ström tillsammans med pelagiska fiskar och mantor på dykdestinationerna Lighthouse Reef eller Old Passage.  Sedan återstår Crystal Rock med häftiga mjuka koraller där chansen är stor att stöta på hajar, sköldpaddor och Napoleonfiskar men också örnrockor. En riktig fisksoppa skulle man kunna säga! Efter dessa uttömmande dyk kryssar vi söderut för ett fascinerande nattdyk vid Pink Beach nära ingången till Komodo Nationalpark.  
Dag 5 – 3 dyk
Börja dagen med en spännande besök i Komodo Nationalpark för att promenera med drakarna! Sedan kan du åter koppla av medan vi kryssar 2 timmar söderut till Horseshoe Bay, Raja Island. Spektakulär dykning väntar på den världsberömda platsen Cannibal Rock med sällsynta nakensnäckor, grodfisk, färgstarka koraller, svampar, sjöpungar, spektakulära koraller, stora svarta korallbuskar, sköldpaddor, cuttlefish och massor med revfisk. På land spanar vi sedan efter varaner, apor, och vildsvin efter stranden, där du får chans att gå på upptäcktsfärd. Med lite tur kanske vi får se valar och delfiner som äter sitt kvällsmål i den lugna bukten. Vi övernattar på denna fridfulla plats efter ett nattdyk.

Dag 6 – 4 dyk
Dykplatsen Three Sisters lockar oss till Padar Island för att möta hajar, nakensnäckor, kirurgfisk och djävulsrockor. Manta Alley eller Takat Makasar följer sedan för goda chanser till möte med mantor, en riktig WOW-upplevelse för den som inte mött dessa fantastiska djur tidigare! Nästa dyk görs på Bata Bolung, aka ”Current City” som är hem för stora Napoleonfiskar, sköldpaddor och taggmakrill.  Kanske blir det också ett dyk på Tatawa Kecil, men först undersöker vi strömmarna för att kontrollera att strömmens styrka är okej för alla ombord.  Till sist säger vi hejdå till Komodo Nationalpark med ett grymt nattdyk vid Gili Banta med Coral Cat Sharks, alternativt ett senare dyk efter middagen på den nattliga kryssningen mot Satonda Island.

Day 7 – 2 dyk
Vi avnjuter två underbara dyk vid Sumbawa Surprise, - makroentusiaster kommer vara i sjunde himlen! Därefter kryssar vi vidare mot Moyo Islands för ytterligare chanser att se Ghost Pipefish, Ribbon Eel, sköldpaddor, cuttlefish och mycket mer innan vi nattkryssar till Benoa i södra Bali. Besättningen hjälper sedan till att skölja och göra i ordning din utrustning inför morgondagens utcheckning.

Day 8

Efter en stärkande frukost hjälper vi dig med transport in till land klockan 8.30 där resan fortsätter vidare till något närbeläget hotell eller mot flygplatsen, beroende på hur du väljer att göra. Kanske är det dags att bege sig hemåt och förbereda för nästa tur!
Totalt får du chansen att genomföra 20 dyk under denna resa!


Bali-Komodo-Bali - 10 days/ 9 nights

Dag 1
Incheckning sker mellan klockan 13-15 i Benoa Harbour, Bali. Efter genomgång av båten och säkerheten ombord gör besättningen i ordning utrustningen medan du packar upp dina saker i kabinen. Middagen serveras klockan sju samtidigt som båten glider fram i solnedgången för en resa över natten till Moyo-island, nordväst om Sumbawa. 

Dag 2 – 3 dyk
Börja ditt äventyr med ett härligt dyk i det lugna, klara vattnet i Angel Reef på Moyo Island. Massiva  elefantöron-koraller och tunnsvampar  tillsammans med stora stim av karakteristisk bannerfish i sällskap av röda tryckare, grodfiskar, nakensnäckor, ål, kirurgfisk, snapper och tonfisk. Dagens lunch bestäms på plats då den köps in vid ett besök i en lokal by. Därefter kryssar vi 2 timmar till Satonda Island för ett makro-dyk följt av ett nattdyk i världsklass efter att ha iakttagit tiotusentals fladdermöss då de flyger i solnedgången. Därefter bjuds det på middag ombord följt av en nattkryssning till Sangeang-Vulkanen som ligger norr om Sumbawa island.

Dag 3 – 4 dyk
Nusa Tengarra-regionen är en plats för ett extremt intressant och unikt marint liv. Idag spenderar vi dagen till att dyka omkring vulkanen och dess svarta sandstränder med totalt 2-3 dyk. Här spanar vi efter sällsynta nakensnäckor, små sjöhästar, skorpionfiskar, och blue ribbon ålar. Passa på att njuta av det unika marina livet och särskilt de varma undervattenskällorna som bidrar till det unika marina livet på denna plats. Detta följs av ett nattdyk alternativt en färd över till Gili Banta för en chans att se stjärnkikarfiskar som gömmer sig i sanden varvid endast deras ögon är synliga eller kanske den vackra coral-cat-hajen med sin distinkta långsmala kropp. Natten spenderas i lugnt vatten.

Dag 4 – 4 dyk
Beroende på tidvattnet startar vi dagen vid GPS Point, Gili Banta vilken är känd för sitt rika utbud av hajar och pelagiska fiskar. Därefter gör vi ett inträde i Komodo Nationalpark för ytterligare dykning i en fisksoppa bestående av härligt blått vatten och massor av fisk! Gili Lawalaut erbjuder flertalet magnifika dyk. Om tidvattnet är rätt söker vi efter grå revhaj och delfiner vid Taka Toko. Dykplatserna Lighthouse Reef och The Old Passage erbjuder utmanande dykning i strömt vatten med pelagiska fiskar och eventuellt mantor! Vid nästa dykplats, Crystal Rock kan vi se häftiga mjuka koraller i guld och orangea nyanser med goda chanser till hajar, sköldpaddor, stora Napoleonfiskar tillsammans med många andra mindre fiskarter. Till kvällen görs ett dyk vid kända Pink Beach med sina spektakulära färger, grodfisk, slipper-lobster, basket-star-koraller och rejäla sjögurkor som är unika för området.

Dag 5 – 3 dyk
Börja dagen med en spännande besök i Loh Liang, Komodo National Park för att promenera med drakarna!  Sedan kan du åter koppla av medan vi kryssar söderut till Three Sisters eller Pillarsteen vid Padar Island där vi har chanse att möta hajar nakensnäckor, kirurgfisk och djävulsrockor. Nästa stopp är ett sant dykparadis,-  Horseshoe Bay, Rinja Island – hem för en av Världens top 10 dykplatser. Spektakulär dykning väntar på den världsberömda platsen Cannibal Rock - sällsynta nakensnäckor, grodfisk, färgstarka koraller, svampar, sjöpungar, spektakulära koraller, stora svarta korallbuskar, sköldpaddor, cuttlefish och massor med revfisk!  På land spanar vi sedan efter varaner, apor, och vildsvin efter stranden där du får chans att gå på upptäcktsfärd. Med lite tur kanske vi får se valar och delfiner som äter sitt kvällsmål i den lugna bukten. Vi övernattar i båten på denna fridfulla plats.

Dag 6 – 4 dyk
Idag blir det fler dyk i världsklass i Horseshoe Bay, Rinja Island. Dykplatsen Yellow Wall of Texas är helt makalös, täckt av enorma mjuka gula koraller. Att sakta glida fram efter väggen och spana efter unika djur är en upplevelse. För den som känner sig manad finns även möjligheten till ett djupdyk på plats för att spana efter små sjöhästar som gömmer sig vid massiva hornkoraller på djupet. Nästa plats, Nusa Kode erbjuder fler nervkittalande väggar, critters och möjligheter att se vitfenad revhaj och mycket mer. Torpedo Alley är dagens sista dykmål känt för sina elektriska rockor och kanske ett av de bästa nattdyken för dig som gillar små och sällsynta vattendjur som nakensnäckor, maskar och räkor.

Dag 7 – 4 dyk
Idag beger vi oss över till Manta Alley för att storögt titta på dessa magnifika djur då de äter och leker. På eftermiddagen spanar vi in fler dykplatser med stora fiskar i Loh Serah, Tatawa Kecil eller ökända ”Current City”, Bata Bolong. I detta strömmande vatten får du chans att komma nära revhajar, sköldpaddor och stora napoleonfiskar. Platsen bjuder också på många fina nattdyk. Gili Darat är
toppen för sovande sköldpaddor, färgglada stenfiskar och Spanska Dansare. Havet är lugnt och därför passar vi på att övernatta här.  

Dag 8 – 4 dyk
Dykningen kring Gili Lawalaut, Tatawa Kecil och Gili Darat är så grym att du säkerligen kommer vara sugen på mer! Därför kommer det under dagen att genomföras 2-3 dyk i klarblått vatten med
oräkneliga små och stora fiskar. Sedan beger vi oss iväg för ett nattdyk vid antingen Gili Banta eller kanske Batu Putih i Sumbawa, båda mycket intressanta platser med möjlighet till stjärnkikarfiskar och Coral cat sharks. Över natten kryssar vi sedan tillbaka till Satonda och Sumbawa.

Dag 9 – 2 dyk
Vi njuter av två vackra dyk kring Sumbawa och Moyo Islands . Här ges en chans att fota allt du eventuellt missat under resans andra dag som exempelvis eflefantöron-koraller, bannerfish, nakensnäckor och tonfisk. Efter dessa detaljrika dyk rengör besättningen din utrustning medan du slappnar av på soldäck eller kanske laddar upp dina bilder efter dagens dyk. Vi kommer även att se på besättningens video för resan som de klippt ihop innan du avnjuter en middag med dina nyfunna vänner.

Dag 10
Efter en rejäl frukost får du hjälp att komma i land tillsammans med din utrustning för att antingen fortsätta din semester bege dig hemåt för att planera nästa kryssning! Transport till flygplatsen eller till ett närbeläget hotell anordnas av besättningen beroende på hur du väljer att göra.
Totalt får du under denna resa möjlighet att genomföra 28 dyk i varierande svårighetsgrad och ett rikt utbud av både fiskar och koraller samt mängder med övrigt marint djurliv. Detta är en resa som garanterat kommer leva kvar i ditt minne och locka dig till fler turer!Ta sig dit

Det enklaste sättet att ta sig till Bali är via staden Denpasar som har en stor internationell flygplats. Flygtiden från Sverige är cirka 17h.

Fakta Indonesien:
Yta:                     1904569 kvadratkilometer
Population:      237 miljoner
Språk:                Indonesiska
Tidszon:            GMT +5-8h
Elektricitet:      230v, 50Hz, 2 pin (svenska kontakter fungerar)