BALI

Frågor & Svar

Användbar information inför din resa till Bali. Hitta svar på de vanligaste frågorna inför din dykresa på denna tropiska paradisö.

Vilket är den bästa tiden att besöka Bali?

Den bästa tiden att besöka Bali är under den torra säsongen, som sträcker sig från april till oktober. Denna period erbjuder soligt väder och lämpliga förhållanden för stränder och utflykter.

Hur är klimatet på Bali?

Bali har ett tropiskt klimat med två säsonger.  Regnperioden (november till mars) och den torra säsongen (april till oktober). Temperaturen är generellt varm året runt.

Krävs visum för att resa till Bali?

Resenärer behöver vid inresa i Indonesien uppvisa, pass som är giltigt i sex månader efter inresa och en returbiljett. Indonesien har tagit bort kravet på att resenärer ska vara vaccinerade mot Covid-19. Vaccinationsbevis behöver inte längre visas upp. Resenärer från en del länder, bland annat Sverige, ska ansöka om visum vid ankomst. Notera att provisoriska pass inte godtas för inresa i Indonesien, inte heller om visering ordnas i dem i förväg.

E-VISA

Vi rekommenderar att du innan avresan ansöker om digitalt visum.

Ansökan kan göras i följande länk https://www.imigrasi.go.id/en/e-voa/

Behöver man ta några vacciner?

Det finns inga krav på obligatoriska vacciner, gula febern-vaccination krävs dock om du nyligen besökt länder i Afrika eller Sydamerika där risk för sjukdomen finns, men inte om du reser direkt från Sverige.   Vi rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd för hepatitis A och B, kolera och turistdiarré (Dukoral)

Hur är det med maten på Bali?

Balinesisk mat är rik på smaker och kryddor. Njut av lokala rätter som nasi goreng (stekt ris), mie goreng (stekt nudlar), satay (grillspett) och nasi campur (risblandning). Glöm inte att prova Balis kända kaffe och färskpressade fruktjuicer.

Vad bör jag vara försiktig med när jag besöker Bali?

Var uppmärksam på att Bali är ett religiöst och kulturellt känsligt område. Respektera de lokala sederna och klä dig lämpligt när du besöker tempel. Var också försiktig med ditt avfall och försök minska din påverkan på miljön.

Hur fungerar valuta och betalning?

Den lokala valutan är indonesisk rupiah (IDR), men många större platser, som hotell och turistområden, accepterar också kreditkort. Det är dock bra att ha kontanter med dig för mindre butiker och restauranger. Vi rekommenderar att du växlar till USD och sedan växlar till IDR på plats.
Det går också att ta ut kontanter på Bankomater.

Hur fungerar telefon och Internet/WIFI?

På alla de ställen du kommer att bo finns det fri WIFI. På några platser fungerar det ganska bra även inne i ditt rum men på andra platser behöver du sitta i restaurangen eller nära receptionen. Vill du ha tillgång till en stabil uppkoppling, kan du redan på flygplatsen Köp ett lokalt SIM-kort (ca 20 USD)

Tänk på att det kan vara mycket dyrt både att ringa och ta emot samtal på din svenska abonemang när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar innan du lämnar Sverige.

Kan man dricka kranvattnet på Bali?

Nej, det går inte att dricka Balis kranvatten. På ditt hotellrum kommer att finnas dricksvatten på flaska. Du kan köpa extra vatten på flaskor från lokala supermarket.

Eluttag & Elektricitet i Indonesien?

Elektricitet i Indonesien är 220- 230 volt, 50 Hz, dvs samma som i Sverige. Uttagen är ofta samma som vi har i Sverige, men detta varierar dock, därför rekommenderar vi att du har med dig en adapter. Köp en universal adapter som du även kan använda på andra resmål.

Finns det lokala supermarket nära där jag bor?

På de flesta ställen på Bali har du när till en lokal supermarket där du kan köpa tilltugg eller sötsaker eller det du behöver. Det är billigt att handla på supermarket. Det finns också fruktbutiker som säljer enbart frukter och grönsaker. Passa på och njut av exotiska och smakrika frukter.

Vad är vattentemperaturen på Bali?

Norra Bali har ofta ett par grader varmare vatten än södra Bali. Vatten temperaturen på norra Bali ligger på ca. 28 grader. På södra Bali kring Nusa Lembongan och Nusa Penida ligger temperaturen på ca. 26-27 grader.
Ta reda på aktuellt havstemperatur på https://www.havstemperatur.se/sydostasien/bali/

Behöver man ta med sig en Yoke adapter?

Nej, oavsett om du har DIN eller YOKE regulator, kommer dykcentret att tillhandahålla dykflaskor som passar din regulator.