Moçambique Frågor & Svar

Se till att du ansöker om semesterdagar som inkluderar en dags vila efter din återkomst för att klara av trötthet eller jetlag om du flyger. Se dessutom till att alla dina resedokument är bekräftade 3-4 arbetsdagar före resedatumet för att säkerställa att eventuella ändringar i sista minuten fortfarande kan accepteras.

När det gäller packning är det viktigt att packa det du behöver med hänsyn till den shopping du planerar att göra på din semesterdestination. Om du reser med familj och barn, se till att de äldres och barnens behov är specificerade och packade för att undvika obehag eller utbrott.

Viktigast av allt är det viktigt att informera dina nära släktingar/vänner om din resa. Det skulle vara bra att ordna husdjurspassning när du är borta. Till sist, ring din bank och låt dem veta att du reser och att det kommer att göras stora mängder köp med betal- eller kreditkortet.

Utöver grundskyddet är alltid bra att ha även ha vaccination mot hepatit A och B. I vissa delar och främst på landsbygden förekommer malaria och det kan därför vara bra att ta Malaria profylax som är ett vaccin mot sjukdomen. Det finns också Malariavaccin som även kan användas för behandling ifall man drabbas. Exempelvis Malarone

Som svensk medborgare behövs visum för att resa som turist till Mocambique. Från och med 1 maj 2023 kan resenärer med ordinarie svenskt pass ansöka om ”turisvisum” vid ankomst till flygplatsen i Maputo. Avgiften kan betalas på plats med kontanter (MZN eller USD) eller med bankkort (Mastercard eller Visa). Det går även att registrera sig i förväg i Moçambiques E-visa portal.

Tänk på att för inresa till Mozambique ska passet vara giltigt minst 6 månader efter hemresan.

Semesterförsäkring

Försäkringen ger dig bl.a. skydd mot förlorade syfte med semester. Exempelvis en förkylning som stoppar dig från att dyka. Förlorar du syftet med semestern så får du tillbaka upp till 400 kr per dag. Försäkringen täcker också självrisken i din hemförsäkring vid skada på bil och hem när du är ute och reser. Även bagage och sjukkostnader på destination ingår i försäkringen. (den som försäkringen ska gälla för måste vara stadigvarande bosatta i Sverige) Boka på: https://www.divingtravel.se/reseforsakringar/

Dykförsäkring/Dykolycksfall

På destination måste du kunna uppvisa papper/intyg om att du är försäkrade. Försäkringen ska omfatta omhändertagande vid sjukdom och inkludera även dykolycksfall och vårdkostnader samt eventuell hemtransport. Kolla med din hemförsäkring eller kontakta DAN International.

Samla in erforderliga dokument innan din flygning eftersom du är ansvarig för att vid behov visa upp dokument från relevanta myndigheter vid alla in- och utfarter, hälsodokument och andra dokument som krävs enligt lag, förordningar, ordning, krav eller krav från de länder som flygs från, till eller över.

Självincheckning är gratis, enkel och snabb! Det kommer att spara din tid på flygplatsen! I annat fall öppnar diskincheckningen 3 timmar före den planerade avgångstiden och stänger 1 timme före den planerade avgångstiden. Obs: Tidsfristerna för incheckning kan variera på olika flygplatser och för vissa flygningar. Flygplatsen har långa köer på grund av komplexa säkerhetskontroller. Vi föreslår att du checkar in tidigt och går omedelbart till avgångsporten annars kan du riskera att bli kvar i säkerheten.

För, bagageinlämningsdisken, den öppnar 3 timmar före den planerade avgångstiden och stänger 1 timme före den planerade avgångstiden.

Att ta med vätskor är föremål för gällande lokala lagar och förordningar som gäster får ta med sig vätskor ombord i sitt kabinbagage med en maximal volym på 100 ml. Föremålen ska läggas i en genomskinlig, återförslutbar plastpåse.

För ombordstigningstid måste gästerna vara vid ombordstigningsgaten minst 40 minuter före den schemalagda avgångstiden annars kommer du att nekas ombordstigning.

Valuta
1 USD är lika med ca. 60 TM
Euro och USD kan växlas på banker i Inhambane // Tofo // Vilanculos / Maputo utan problem. USD och euro accepteras också på de flesta hotell och restauranger. Du kan också växla kontant / euro, rand, USD på hotellen, i barer och restauranger. I Tofo finns växlingskontor och bank (3 km) och på flera banker i Inhambane City samt i Vilanculos, Maputo.

Master- och Visa-kreditkort accepteras, men användaren kommer alltid att behöva sin PIN-kod. MAESTRO CARD fungerar bara på en bank.

 

Ta med dig
saker som är bra att ta med sig är solskydd, myggmedel, solhatt, strandhandduk, lätta kläder, en vindjacka, en bra bok, kamera, kikare, blixtljus, pannlampa, kreditkort, lite kontanter, extra batterier till kameror, etc.

Diving Travel Network